Niet wachten? Wij bellen u terug Vul deze vragenlijst in

Beantwoord de korte vragen en de assistente belt u terug voor een afspraak.
U hoeft dan niet in de wachtrij te staan.

Wilt u liever aan de lijn blijven of zelf bellen? Houd dan rekening met een langere wachttijd.
Zoeken
Kies uw taal

Wondroos

In het kort

Wondroos is een ontsteking van de onderste huidlagen. Het wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie. De huid wordt door de ontsteking rood en u kunt zich erg ziek gaan voelen. De roodheid hoeft niet alleen rond de wond te zitten. De bacterie kan uw hele lichaam infecteren. Toch komt wondroos het vaakst voor in de benen.

Wat is wondroos?

Wondroos is een ontsteking van de onderste huidlagen. Het wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie, bijvoorbeeld door een infectie met de stafylokokken en streptokokken. Deze infectie ontstaat doordat de bacteriën het lichaam binnendringen via een wondje. Dit kunnen verschillende wondjes zijn zoals: een puist, operatiewond of voetschimmel. De huid wordt door de ontsteking rood en u kunt zich erg ziek gaan voelen. De roodheid hoeft niet alleen rond de wond te zitten. De bacterie kan uw hele lichaam infecteren. De rode plek breidt zich dan steeds verder uit. Toch komt wondroos het vaakst voor in de benen.

Wondroos is besmettelijk, maar alleen als de ander ook een wondje heeft en in aanraking is gekomen met de ontstoken huid. De bacterie kan ook via aanraking overgedragen worden. Vaak krijgt u het maar één keer in uw leven. Sommige mensen zijn er extra vatbaar voor, zoals:

Welke klachten heb ik bij wondroos?

Bij wondroos kunt u last hebben van:

Wat kan ik zelf doen bij wondroos?

Bij wondroos is het belangrijk dat u:

U voorkomt dat u wederom last krijgt van wondroos door:

Wanneer moet ik naar de dokter bij wondroos?

Vermoedt u dat u wondroos heeft? Neem dan contact op met uw huisarts. Deze schrijft u een antibioticakuur voor om de wondroos te bestrijden. U moet deze kuur afmaken. Ondanks dat de klachten misschien al weg zijn.

Als de klachten na tien dagen niet verminderd zijn, kunt u weer contact opnemen met uw huisarts. Doe dit eerder als:

Het is mogelijk om voor een tweede keer wondroos te krijgen. Als u vermoedt dat u voor een tweede keer wondroos heeft, raden wij u aan om weer contact op te nemen met uw huisarts.