Niet wachten? Wij bellen u terug Vul deze vragenlijst in

Beantwoord de korte vragen en de assistente belt u terug voor een afspraak.
U hoeft dan niet in de wachtrij te staan.

Wilt u liever aan de lijn blijven of zelf bellen? Houd dan rekening met een langere wachttijd.
Zoeken
Kies uw taal

Whiplash

Wat is een whiplash?

Als het hoofd plotseling een heftige slingerbeweging van voren naar achter maakt, kan dit nekklachten en nekpijn veroorzaken. Dit wordt een whiplash genoemd. Een whiplash ontstaat vaak door een ongeluk, maar het kan ook komen door een val, uitglijden, een botsing in een botsauto of duiken in ondiep water. Omdat uw hoofd heftig heen en weer slingert, is het mogelijk dat de wervels, spieren en zenuwen beschadigd raken.

Het hoofd is vrij zwaar waardoor de halswervelkolom een heftige klap kan krijgen bij een heftige beweging. Daardoor kunnen vervelende klachten ontstaan. Naast klachten aan de nek, schouders en armen krijgt u vaak ook andere klachten. In de eerste maanden na het ongeval heeft u het meeste last van klachten.

Welke klachten heb ik bij een whiplash?

Veelvoorkomende klachten bij een whiplash zijn:

Wat kan ik zelf doen bij een whiplash?

De klachten van een whiplash gaan vanzelf over. Vaak zal de huisarts of fysiotherapeut u aanraden om zoveel mogelijk te blijven doen. Soms krijgt u oefeningen om uw dagelijkse activiteiten zo snel mogelijk weer uit te kunnen voeren. Als u genoeg blijft bewegen, kunt u de kans op blijvende klachten verkleinen.

Door een whiplash heeft u in het begin vaak veel pijn. Dit trekt meestal vanzelf weer weg, maar het kan gebeuren dat dit blijft. Dan wordt u door de huisarts verwezen naar een specialist die u hierbij kan begeleiden.

De whiplash kan bepaalde gevolgen hebben voor u, zoals:

Wanneer moet ik naar de dokter bij een whiplash?

Neem contact op met uw huisarts als u na een val of ongeluk last heeft gekregen van de volgende klachten: