Wat zijn waterpokken?
Waterpokken zijn zeer besmettelijk en ontstaan door een virus. Dit virus wordt verspreid doordat er druppeltjes, die het virus bevatten, vrijkomen tijdens het praten of het hoesten. Daarnaast heeft u bij waterpokken de neiging om te krabben. Door het krabben komen er huidschilfers onder uw nagels die ook het virus bevatten. Als u daarna een voorwerp, of iemand aanraakt, kunt u een ander ook besmetten. De ander krijgt dan na 13 tot 18 dagen de eerste klachten. De meeste mensen krijgen waterpokken in hun kindertijd. Als u al eens waterpokken heeft gehad, blijft het virus nog wel in uw lichaam, maar is deze meestal niet actief. Als het virus op latere leeftijd toch weer actief wordt, kunt u gordelroos krijgen.
Welke klachten heb ik bij waterpokken?
De eerste klachten bij waterpokken zijn vaak:
- Koorts
- Een hangerig gevoel
- Verkoudheidsklachten
Na één à twee dagen krijgt u, of uw kind, last van:
- Rode vochtige bultjes op de romp en/of op het hoofd. Deze verspreiden zich kort daarna over het hele lichaam.
- Heftige jeuk
- Bruine korstjes op de bultjes. Binnen tien dagen drogen de bultjes in waardoor deze korstjes erop komen. Daardoor neemt ook de jeuk af.
In zeer zeldzame gevallen veroorzaken de waterpokken ernstige klachten, een voorbeeld hiervan is een hersenvliesontsteking
Wat kan ik zelf doen bij waterpokken?
Als u of uw kind waterpokken heeft, is het verstandig om:
- Niet te krabben. Hierdoor kunnen er littekens ontstaan en kan het virus gemakkelijk verspreid worden.
- Uw nagels, of die van uw kind, goed te verzorgen. Maak ze met regelmaat schoon en knip ze op een juiste lengte. Hiermee voorkomt u dat er huidschilfers onder de nagels gaan zitten. Dit helpt om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.
- De school of het kinderdagverblijf in te lichten over de waterpokken. Het virus is al besmettelijk twee dagen voordat er blaasjes of bultjes ontstaan. U hoeft uw kind daarom niet thuis te houden om besmetting te voorkomen. Wel is het verstandig om hier afspraken over te maken met de school of het kinderdagverblijf.
- De reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij in te lichten als u, of uw kind, op reis gaat
- Kleding en spullen zoveel als mogelijk gescheiden te houden. Zeker nadat de kleding gedragen is of de spullen gebruikt zijn.
Verder zijn er een aantal dingen die u kunt doen om de klachten te verminderen. Zo kunt u of uw kind:
- Iets kouds eten of drinken als u, of uw kind, pijnlijke blaasjes in de mond heeft
- Mentholgel, carbomeerwatergel of zinklotion op de bultjes, vlekjes en blaasjes smeren. Dit vermindert de jeuk en daardoor drogen de blaasjes sneller in. Alle middelen zijn te verkrijgen bij uw apotheek. Mentholgel en zinklotion kunt u ook kopen bij uw drogist. Laat u over het gebruik van de middelen adviseren en lees de bijsluiter goed door.
Wanneer moet ik naar de dokter bij waterpokken?
In de meeste gevallen hoeft u bij waterpokken geen contact op te nemen met uw huisarts. In de volgende situaties raden wij u wel aan om contact op te nemen met uw huisarts:
- U weet niet zeker of u of uw kind last heeft van waterpokken
- U, of uw kind, zich steeds zieker gaat voelen. U kunt dan last krijgen van bijvoorbeeld:
- Overgeven
- Een grauwe huidskleur
- Een suf gevoel
- Nauwelijks meer iets kunnen drinken
- Uw kind drie maanden oud of jonger is