In het kort
U kunt een verzwikte enkel krijgen als uw voet plotseling naar binnen klapt. Hierdoor rekt de enkelband aan de buitenkant van de enkel uit of scheurt de enkelband in. Zodra u de enkel verzwikt, voelt u een scherpe pijn die vaak na een aantal minuten al vermindert. De enkel wordt dik gelijk na het verzwikken en er ontstaat een blauwe plek.
Wat is een verzwikte enkel?
U kunt een verzwikte enkel krijgen als uw voet plotseling naar binnen klapt. Hierdoor rekt de enkelband aan de buitenkant van de enkel uit of scheurt de enkelband in. Er ontstaan dan kleine scheurtjes in de enkelband en bloedvaatjes. Na de verzwikking ontstaat er vaak een zwelling en een balvormige blauwe plek aan de buitenzijde van de enkel.
Als de enkelband is uitgerekt, geneest deze vanzelf. Na drie tot vier dagen vermindert de pijn en is het vaak weer mogelijk om de voet te belasten. De zwelling neemt vanzelf af en vaak kunt u na twee weken alles weer normaal doen.
Als de enkelband is ingescheurd, heeft u een langere herstelperiode. De enkelband zal ook dan vanzelf genezen, maar dit duurt minimaal twee tot vier weken. Het kan echter een aantal maanden duren voordat het weer mogelijk is om te kunnen sporten. De enkel kan tijdens inspanning vaak nog pijn doen en opzwellen, maar dit kan geen kwaad.
Welke klachten heb ik bij een verzwikte enkel?
Bij een verzwikte enkel kunt u de volgende klachten ervaren:
- Zodra u de enkel verzwikt, voelt u een scherpe pijn die vaak na een aantal minuten al vermindert. Staan op de voet doet zeer, maar dit wordt al minder na een aantal dagen.
- De enkel wordt dik gelijk na het verzwikken, maar ook dit vermindert binnen een aantal dagen
- U krijgt een blauwe plek op de enkel. De blauwe plek kan, na een aantal dagen, ook zakken naar uw tenen, hiel of onderkant van de voet.
- U kunt het gevoel hebben dat u door de enkel zakt als u loopt
Een verzwikte enkel geneest bijna altijd vanzelf, ook bij het scheuren van de enkelbanden. In hele uitzonderlijke gevallen is een operatie nodig om de enkel banden in te korten, maar dit gebeurt alleen bij fanatieke sporters.
Wat kan ik zelf doen bij een verzwikte enkel?
U kunt een aantal adviezen opvolgen bij een verzwikte enkel:
- Voorkom dat de enkel opnieuw verzwikt raakt en gebruik krukken om ervoor te zorgen dat u de enkel niet belast
- Geef de enkel rust en loop alleen zodra uw voet niet teveel pijn doet
- Een drukverband kan u ondersteuning bieden, maar zorgt er niet voor dat de genezing sneller gaat. Dit drukverband mag drie tot vijf dagen blijven zitten.
- Lopen op de enkel bevordert het herstel, dus probeer zo snel mogelijk weer te lopen. Als de pijn erger wordt door het lopen, stop dan en probeer de volgende dag opnieuw.
- Voorkom dat uw enkel stijf wordt en beweeg regelmatig de voet
- Leg uw voet omhoog zodat de zwelling vermindert en pijnklachten af kunnen nemen
- Koel uw enkel met een ice-pack, maar let wel op dat u het ijs in een theedoek wikkelt om te voorkomen dat uw huid zal bevriezen
- Wees voorzichtig met sporten op onregelmatig terrein, zoals kiezelstenen of zand. Deze vergroten de kans op het verzwikken van de enkel.
Wanneer moet ik naar de dokter bij een verzwikte enkel?
Neem contact op met uw huisarts in de volgende gevallen:
- Uw pijn of zwelling wordt niet minder na vier dagen
- Er zijn nog steeds klachten na vier dagen, maar de enkel is niet opgezwollen (in dit geval kan er iets mis zijn met de enkelbanden)
- U kunt niet meer dan vier stappen lopen zonder hulp