Niet wachten? Wij bellen u terug Vul deze vragenlijst in

Beantwoord de korte vragen en de assistente belt u terug voor een afspraak.
U hoeft dan niet in de wachtrij te staan.

Wilt u liever aan de lijn blijven of zelf bellen? Houd dan rekening met een langere wachttijd.
Zoeken
Kies uw taal

Trombosebeen

In het kort

Uw bloed kan gaan klonteren waardoor bloedstolsels kunnen ontstaan. Wanneer een bloedstolsel een bloedvat verstopt, wordt dit een trombose genoemd.

Wat is een trombosebeen?

Binnen uw aderen kan het bloed langzamer stromen of tijdelijk stilstaan. Hierdoor kan het bloed gaan klonteren waardoor bloedstolsels kunnen ontstaan. Wanneer een bloedstolsel een bloedvat verstopt, wordt dit een trombose genoemd.

Een trombose kan in een slagader ontstaan, wat een arteriële trombose wordt genoemd. Dit kan zorgen voor een hart- of herseninfarct. Een trombose kan ook in een ader ontstaan, wat een diepe-veneuze trombose of DVT genoemd wordt. Dit is het geval bij een trombosebeen. Aders in uw been vervoeren bloed van uw been terug naar het hart. Het hart pompt dit bloed vervolgens weer naar uw longen voor nieuw zuurstof. Bij een trombosebeen is een ader in uw been afgesloten door een bloedpropje. Hierdoor kan het bloed niet goed terugstromen en kan uw been opzwellen en pijn doen.

Als u een wond heeft, ontstaat er een bloedstolsel zodat het bloed niet blijft stromen. Af en toe kan er aan de binnenkant van uw aders een bloedstolsel ontstaan, welke het lichaam opruimt. Als u een trombose heeft, worden bloedstolsels onvoldoende opgeruimd waardoor een verstopping van het bloedvat wordt veroorzaakt. Deze bloedstolsels aan de binnenkant van uw aderen worden sneller veroorzaakt bij:

Ook is er meer kans op een trombosebeen als u:

Welke klachten heb ik bij een trombosebeen?

Als u een trombosebeen heeft, heeft u veel kans om last te krijgen van de volgende klachten:

Soms kunt u ook last krijgen van de volgende klachten:

Alle bovenstaande klachten kunnen direct optreden of binnen een paar uur.

Het bloedpropje kan ook losraken van uw been en doorstromen naar uw longen. Dan heeft u een bloedstolsel in uw longen, wat een longembolie veroorzaakt. Hierdoor kan uw ademhaling sneller gaan en pijnlijk worden. U kunt ook meer slijm met bloed ophoesten. Als de longembolie lang ongenezen blijft, kan het deel van uw longen dat, afgesloten is door het bloedpropje, afsterven.

Wat kan ik zelf doen bij een trombosebeen?

U kunt de volgende adviezen volgen om de kans op een trombosebeen te verkleinen:

Wanneer moet ik naar de dokter bij een trombosebeen?

Als u vermoedt dat u een trombosebeen heeft, adviseren wij u dezelfde dag uw huisarts te bellen. Dit doet u dus als uw been (of kuit) dik is, glanst, pijn doet, rood is of warm is.

In de volgende gevallen adviseren wij u direct uw huisarts te bellen: