Niet wachten? Wij bellen u terug Vul deze vragenlijst in

Beantwoord de korte vragen en de assistente belt u terug voor een afspraak.
U hoeft dan niet in de wachtrij te staan.

Wilt u liever aan de lijn blijven of zelf bellen? Houd dan rekening met een langere wachttijd.
Zoeken
Kies uw taal

Tekenbeet

Wat is een tekenbeet?

U heeft een tekenbeet als u gebeten bent door een teek. Een teek is een klein beestje van ongeveer 1 à 3 millimeter en heeft vaak een zwartbruine kleur. Ze komen voor in bossen, struiken, hoog gras, heide, tuinen en in parken. Teken kunnen alleen kruipen. Bij een beet, bijt de teek zich vast in uw huid. Dit kunt u zien aan een zwart puntje op de huid. De beet kan op het hele lichaam voorkomen. Meestal zit de teek op warme, vochtige plekken, zoals in uw oksel, uw knieholtes of in uw liezen. Bij kinderen zitten ze vaak op het hoofd, achter de oren of in de nek. Een tekenbeet doet geen pijn, maar kan wel voor klachten zorgen.

Welke klachten heb ik bij een tekenbeet?

Als een teek zich heeft vastgebeten, zuigt het zich vol met bloed. Er vormt zich een grijs of bruinzwart bolletje van 1 centimeter op uw huid. Na 3 dagen ontstaat er een rode plek. Deze plek verdwijnt meestal na een week.

Wat kan ik zelf doen bij een tekenbeet?

U kunt de teek verwijderen met een pincet of een tekentang. Gebruik geen alcohol, olie, nagellak, zeep of andere middelen om de teek te verdoven. Hierdoor loopt u een hoger risico op besmetting met de ziekte van Lyme. U kunt een tekenbeet op de volgende manier verwijderen en verzorgen:

Schrijf de volgende informatie op:

Om de ziekte van Lyme te voorkomen kunt u, indien een teek langer dan 24 uur op de huid heeft gezeten, ervoor kiezen om éénmaal antibiotica te slikken. Antibiotica kunt u krijgen bij uw huisarts. De antibioticakuur werkt alleen als u dit binnen 72 uur na de tekenbeet inneemt. Antibiotica heeft wel nadelen. Ten eerste bijwerkingen zoals misselijkheid, een allergische reactie en diarree. Ten tweede kan te vaak antibiotica zorgen voor resistentie. Dat wil zeggen dat de antibiotica niet meer goed werkt tegen de bacteriën, omdat de bacteriën aan de antibiotica zijn gewend. Als u geen antibiotica heeft gebruikt binnen 72 uur na de tekenbeet, is de kans dat u de ziekte van Lyme krijgt krijgt klein. Van de 100 mensen die langer dan 24 uur een teek op de huid hebben gehad, krijgen 2 à 3 uiteindelijk de ziekte van Lyme.

Wanneer moet ik naar de dokter bij een tekenbeet?

U moet naar de dokter als:

Verder moet u direct contact opnemen met u huisarts als u één of meer klachten krijgt die overeenkomen met de klachten van de ziekte van Lyme. Dit zijn klachten, zoals: