In het kort
Spruw is een schimmelinfectie en wordt veroorzaakt door de candida albicans. Het veroorzaakt witte vlekjes of plekken op de tong of in de mond. Vaak is spruw onschuldig en gaat het vanzelf over.
Wat is spruw?
Spruw is een schimmelinfectie en wordt veroorzaakt door de candida albicans. Spruw kan zorgen voor witte vlekjes of plekken op de tong of andere plekken in de mond. Het ziet eruit als een wit laagje over de tong of binnenkant van de mond. Dit witte laagje is er niet af te krijgen. Het komt vooral voor bij pasgeboren baby’s onder de 6 weken die borstvoeding krijgen. De baby wordt meestal via de tepel van de moeder besmet.
Spruw kan ook overgedragen worden tijdens de geboorte, via de speen of via een vinger waar schimmel op zit. Volwassenen dragen de spruw bij zich, maar ervaren meestal geen klachten. Spruw is over het algemeen onschuldig en gaat vanzelf over. Bij erge klachten moet de spruw behandeld worden.
Welke klachten heeft mijn baby bij spruw?
Als uw baby spruw heeft, heeft de baby meestal nergens last van. Wel kan uw baby onrustiger drinken of uw tepel vaker loslaten. Sommige baby’s hebben meer klachten door de spruw, zoals:
- Witte vlekjes of plekken in de mondholte. Dit kan in de hele mondholte zitten of op enkele plekken, zoals op de tong, tegen de wangen of tegen het gehemelte.
- Blaasjes in de mond
- Opvallend glanzende lippen
- Rode uitslag op de billen. Dit ontstaat als de spruw op de billen zit.
Als moeder kunt u ook last hebben van de spruw. Zo kunt u last hebben van pijnlijke tepels, doordat de schimmel op uw tepels zit.
Wat kan ik zelf doen als mijn baby spruw heeft?
Als uw baby spruw heeft, is een goede hygiëne extra belangrijk. Voordat u borstvoeding gaat geven, kunt u het beste:
- Uw handen goed wassen
- Uw tepels goed schoonmaken met lauw water
Met een droge en schone huid en droge en schone tepels, gaat de schimmel het snelste weg. Daarom kunt u nadat u borstvoeding heeft gegeven, het beste:
- De tepels goed laten drogen voordat u uw bh weer aantrekt
- Schone zoogkompressen gebruiken om de huid rondom uw tepel droog te houden
Verder is het aan te raden om speentjes en spenen van flessen dagelijks goed uit te koken om bacteriën te doden en de hygiëne te bewaken. Bewaar de speentjes en flessen ook op een droge en schone plek. Als laatste is het belangrijk om uw handen regelmatig te wassen. Was vooral uw handen na uw toiletbezoek en na het verschonen van de luier van uw baby. Het is ook aan te raden om uw handen te wassen als u uw baby gaat voeden.
Wanneer moet ik naar de dokter als mijn baby spruw heeft?
Bij de meeste baby’s gaat de spruw vanzelf over. Wel is het aan te raden om uw huisarts te bellen als een van de volgende punten van toepassing is op uw baby:
- Uw baby heeft na 2 tot 3 weken nog steeds spruw
- Uw baby is erg onrustig tijdens het voeden. Uw baby huilt veel of laat de tepel steeds los.
- Uw baby rode uitslag op de billen of de huid op de billen is kapot
- U of uw baby erg last heeft van de spruw
De huisarts onderzoekt vervolgens de klachten verder met u en uw kind. Indien nodig schrijft deze medicatie voor. Dit wordt meestal in de vorm van een crème gegeven.