In het kort
Het RS-virus is het meest voorkomende verkoudheidsvirus bij kinderen en kan leiden tot ernstige ziektes. Er is geen echte behandeling voor het RS-virus en er bestaat geen vaccin. De meeste klachten verdwijnen uit zichzelf na een paar dagen tot een week.
Wat is RS-virus?
Het RS-virus is het meest voorkomende verkoudheidsvirus bij kinderen. Bij baby’s kan het tot ernstige ziektes leiden zoals een longontsteking of een ontsteking van de kleine luchtwegen. Daarnaast kan het voor kinderen onder twee jaar gevaarlijker zijn.
Door infectie met het virus krijgen kinderen last van benauwdheid waardoor zij weinig kunnen drinken of te weinig zuurstof in het bloed kunnen opnemen. Dit kan dan leiden tot een ziekenhuisopname. Als uw baby een aangeboren ziekte heeft, zoals een hartafwijking of afweer stoornis, is het extra belangrijk om uw baby bij een verkoudheid goed in de gaten te houden.
Volwassenen of oudere kinderen kunnen het RS-virus ook oplopen. Bij hen lijken de klachten meer op een verkoudheid. Echter kunnen mensen die ouder zijn of een verminderd afweersysteem hebben, wel behoorlijk ziek en benauwd worden.
Welke klachten heb ik bij RS-virus?
RS-virus klachten lijken erg op die van een verkoudheid bij kinderen of volwassenen. Bij baby’s met het RS-virus komen er klachten voor zoals:
- Slecht eten en drinken
- Neusvleugelen. Dit is wanneer uw kind zo benauwd is dat het de neusvleugels wijd opent.
- Piepende ademhaling
- Lichte koorts
Er is geen echte behandeling voor het RS-virus en er bestaat geen vaccin. De meeste klachten verdwijnen uit zichzelf na een paar dagen tot een week. Het RS-virus kan ook leiden tot bronchiolitis waarbij uw kind ernstig ziek wordt en de kleine luchtwegen in de longen dan ontstoken raken. Hierbij is een behandeling wel nodig.
Wat kan ik zelf doen bij RS-virus?
Als u als volwassene besmet bent met het RS-virus, kunt u de volgende adviezen opvolgen:
- Rust goed uit, vooral als u koorts heeft. Uitrusten is erg belangrijk voor uw herstel, maar het is niet nodig om de hele dag op bed te liggen.
- Zorg dat u voldoende vocht binnenkrijgt. Drink 1,5 tot 2 liter water per dag.
- Eet gezond. Eet genoeg fruit en groente en vermijd suikers en junk food.
- Neem een pijnstiller zoals paracetamol. Dit kan de koorts verlagen en de klachten verzachten.
Voorkom besmetting van anderen door:
- Zo min mogelijk of niet de mond en neus aan te raken
- Een zakdoek te gebruiken als u niest of hoest. Gooi deze zakdoekjes na gebruik ook meteen weg.
- Regelmatig de handen te wassen met water en zeep
- Voldoende afstand te houden van mensen
Een infectie met het RS-virus is vaak niet gevaarlijk en de meeste klachten gaan bij baby’s en kinderen vanzelf over. Rust is erg belangrijk als uw kind het RS-virus heeft, vooral als uw kind benauwd is en koorts heeft. Leg uw kind in het bedje als het moe is, maar hou hem bij u als uw kind dat liever heeft. Let er wel op dat uw kind voldoende blijft drinken.
Wanneer moet ik naar de dokter bij RS-virus?
Neem contact op met uw huisarts in de volgende gevallen:
- U of iemand anders is erg benauwd door het RS-virus
- U of iemand anders met het RS-virus heeft hoge koorts
- U of iemand anders met het RS-virus heeft langer dan drie dagen koorts
- Uw kind met RS-virus is jonger dan drie maanden en heeft koorts
- Uw kind met RS-virus is jonger dan een jaar en eet of drinkt niet goed