Niet wachten? Wij bellen u terug Vul deze vragenlijst in

Beantwoord de korte vragen en de assistente belt u terug voor een afspraak.
U hoeft dan niet in de wachtrij te staan.

Wilt u liever aan de lijn blijven of zelf bellen? Houd dan rekening met een langere wachttijd.
Zoeken
Kies uw taal

Ontstoken vinger

In het kort

Bij een ontsteking van de vinger wordt de doorbloeding verhoogd waardoor de huid rood en warm wordt. Een acute ontsteking van de vinger is de reactie van het lichaam op schadelijke stoffen en treedt direct na de beschadiging op. Vaak duurt deze niet langer dan enkele dagen.

Wat is een ontstoken vinger?

Het lichaam reageert op lichaamsvreemde stoffen of op beschadiging van weefsel door middel van een ontsteking. De ontsteking wordt door het lichaam gebruikt om het lichaam te herstellen. Bij een ontsteking wordt de doorbloeding verhoogd waardoor de huid rood en warm wordt. Er worden dan witte bloedlichaampjes naar die plek gestuurd om ziekteverwekkers ‘aan te vallen’. Er zijn verschillende oorzaken van een ontsteking van de vinger, bijvoorbeeld:

Een ontsteking kan acuut of chronisch zijn. Een acute ontsteking is de reactie van het lichaam op schadelijke stoffen en treedt direct na de beschadiging op. Vaak duurt deze niet langer dan enkele dagen. Als de ontsteking langer duurt, wordt dit ook wel een chronische ontsteking genoemd.

Welke klachten heb ik bij een ontstoken vinger?

Bij een ontstoken vinger ervaart u klachten, zoals:

Vaak geneest een ontstoken vinger vanzelf, maar als de ontsteking langer voortduurt kan de pijn erger worden. Dan heeft u last van een kloppende pijn en uiteindelijk wordt het moeilijk om de vinger te bewegen.

Wat kan ik zelf doen bij een ontstoken vinger?

U kunt ontstoken vingers voorkomen door:

U kunt uw ontstoken vinger behandelen door:

Wanneer moet ik naar de dokter bij een ontstoken vinger?

Neem contact op met uw huisarts in de volgende gevallen: