Niet wachten? Wij bellen u terug Vul deze vragenlijst in

Beantwoord de korte vragen en de assistente belt u terug voor een afspraak.
U hoeft dan niet in de wachtrij te staan.

Wilt u liever aan de lijn blijven of zelf bellen? Houd dan rekening met een langere wachttijd.
Zoeken
Kies uw taal

Ontstoken bekken

In het kort

Een bekkenontsteking is de benaming voor ontstekingen die zich verspreiden in het slijmvlies van de eileiders, eierstokken en de baarmoeder. Deze ontsteking komt eigenlijk niet veel meer voor, soms alleen nog bij vrouwen die jong en seksueel actief zijn

Wat zijn ontstoken bekken?

Een bekkenontsteking is de benaming voor ontstekingen die zich verspreiden in het slijmvlies van de eileiders, eierstokken en de baarmoeder. Al deze organen liggen verzameld in het kleine bekken, samen met de blaas en de endeldarm. Als een bacterie in het bekken binnendringt en zich gaat verspreiden, ontstaat er een bekkenontsteking.

Deze ontsteking komt eigenlijk niet veel meer voor, soms alleen nog bij vrouwen die jong en seksueel actief zijn. Een bekkenontsteking kan ontstaan door een seksueel overdraagbare aandoening zoals gonorroe of chlamydia. Het kan ook zijn dat de ontsteking niet is overgebracht via seksueel contact, maar veroorzaakt is door bacteriën die zich standaard in de vagina bevinden. De kans hierop is groter als u een bevalling heeft gehad of iets in de baarmoeder brengt, zoals een spiraaltje.

Welke klachten heb ik bij ontstoken bekken?

Als u last heeft van een bekkenontsteking, kunt u de volgende klachten ervaren:

Als de ontsteking zich vordert in het bekken, kan er littekenweefsel ontstaan in de eileiders of de eierstokken. Dit kan leiden tot aanhoudende pijn, onvruchtbaarheid en een groter risico op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Wat kan ik zelf doen bij ontstoken bekken?

Om een bekkenontsteking te voorkomen, kunt u de volgende adviezen opvolgen:

Een behandeling van een bekkenontsteking bestaat uit antibiotica. Als u vroeg met de behandeling begint, is de kans op heftige klachten kleiner. Uw seksuele partners moeten ook worden behandeld. Veel vrouwen die bekkenontsteking hebben gehad, krijgen later vaak nogmaals een ontsteking. Meestal gebeurt dit binnen 2 jaar. Als u een bekkenontsteking heeft gehad en zwanger bent, laat dan een echo maken om zo zeker te zijn dat u geen buitenbaarmoederlijke zwangerschap heeft.

Wanneer moet ik naar de dokter bij ontstoken bekken?

Neem contact op met uw huisarts als u vermoedt dat u een bekkenontsteking heeft

Als u antibiotica slikt vanwege een ontsteking en last heeft van een van de volgende klachten, neem dan contact op met de huisarts of huisartsenpost: