Niet wachten? Wij bellen u terug Vul deze vragenlijst in

Beantwoord de korte vragen en de assistente belt u terug voor een afspraak.
U hoeft dan niet in de wachtrij te staan.

Wilt u liever aan de lijn blijven of zelf bellen? Houd dan rekening met een langere wachttijd.
Zoeken
Kies uw taal

Nierstenen

In het kort

Nierstenen zijn afvalstoffen die niet volledig oplossen in de urine. De afvalstoffen die niet oplossen gaan kristalliseren en veranderen dan langzaam in nierstenen. Nierstenen veroorzaken vaak geen klachten, maar kunnen vervelende symptomen uitlokken als misselijkheid en bloed bij de urine. Om nierstenen te voorkomen is het goed om voldoende water te drinken, twee tot drie liter per dag. Ook het beperken of vermijden van alcohol is belangrijk.

Neem contact op met uw huisarts als:

  • U tijdens het plassen een pijnlijk gevoel ervaart
  • U koorts heeft
  • U zwanger bent
  • U een nieraandoening heeft
  • Uw pijnstillers niet helpen met de pijn

Wat zijn nierstenen?

Nierstenen zijn afvalstoffen die niet volledig oplossen in de urine. Urine bevat afvalstoffen die uitgescheiden moeten worden, zoals overtollig zout, medicatie of voeding. De afvalstoffen die niet oplossen gaan kristalliseren en veranderen dan langzaam in nierstenen.

Nierstenen ontstaan in de nier zelf, maar soms raken ze los en spoelen ze met de urine mee in de urineleider. Kleinere nierstenen kunnen uitgeplast worden, maar soms komen ze vast te zitten en blokkeren ze de afvoer van urine. Oorzaken van nierstenen zijn:

Welke klachten heb ik bij nierstenen?

Nierstenen veroorzaken vaak geen klachten. Toch kunnen ze vervelende symptomen uitlokken, zoals:

In de meeste gevallen verdwijnen de klachten binnen enkele dagen. Na een aantal dagen zal u de steen uitplassen. Bij ernstige en langdurige klachten is het soms noodzakelijk om de steen operatief te verwijderen.

Wat kan ik zelf doen bij nierstenen?

Om nierstenen te voorkomen, kunt u de volgende dingen zelf doen:

Als u last heeft van nierstenen, raden wij u het volgende aan:

Wanneer moet ik naar de dokter bij nierstenen?

In de meeste gevallen van patiënten met nierstenen is een behandeling niet nodig. In overleg met de huisarts kunt u bepalen of u de niersteen wilt opvangen om deze te laten onderzoeken. Als de pijn niet wegtrekt met pijnstillers en de nierstenen niet uitgeplast kunnen worden, kan het overschakelen naar een behandeling toch nodig zijn. Neem contact op met uw huisarts als: