Niet wachten? Wij bellen u terug Vul deze vragenlijst in

Beantwoord de korte vragen en de assistente belt u terug voor een afspraak.
U hoeft dan niet in de wachtrij te staan.

Wilt u liever aan de lijn blijven of zelf bellen? Houd dan rekening met een langere wachttijd.
Zoeken
Kies uw taal

Mazelen

In het kort

Mazelen is een besmettelijke ziekte en wordt veroorzaakt door het mazelenvirus. Het virus verspreidt zich via de lucht door hoesten en niezen. De beste bescherming tegen mazelen is een vaccinatie (prik). Heeft u of uw kind geen prik tegen mazelen gehad? Dan kunt u deze alsnog halen. Maak dan een afspraak bij de GGD.

Denkt u dat u of uw kind mazelen heeft? Blijf dan thuis om ervoor te zorgen dat anderen niet besmet raken. Neem rust, drink voldoende en neem paracetamol als u pijn of koorts heeft. Bel de huisarts of huisartsenpost voor advies.

Heeft u al met de huisarts gesproken en heeft de huisarts gezegd dat het mazelen is? Neem dan opnieuw contact op met de huisarts:

  • Bij moeite met ademhalen
  • Bij sufheid, of steeds zieker worden
  • Wanneer u of uw kind minder dan 2 keer per 24 uur plast
  • Als u of uw kind het gevoel heeft van flauwvallen
  • Als u twijfelt of ongerust bent over de situatie

Wat is mazelen?

Mazelen is een besmettelijke vlekjesziekte. U krijgt het door het mazelenvirus. Het virus zit in de keel en komt in de lucht als iemand hoest of niest. Als andere mensen deze druppeltjes inademen, kunnen ze besmet raken en ziek worden.

Er is geen medicijn tegen mazelen. U kunt uzelf of uw kind beschermen tegen mazelen door een vaccinatie (prik). In Nederland kunnen kinderen vanaf 14 maanden de BMR-prik (bof, mazelen, rode hond) krijgen. Na deze prik is de kans heel klein dat ze ziek worden door mazelen.

Mensen die geen BMR-prik hebben gehad, hebben de meeste kans om mazelen te krijgen. Maar ook zwangere vrouwen of mensen met een verminderde afweer hebben meer kans om het te krijgen. Mensen die behandeld worden tegen kanker zijn hier een voorbeeld van. Sommige mensen worden heel erg ziek door mazelen. Ze krijgen dan bijvoorbeeld ook oorontsteking, longontsteking of hersenontsteking. En heel soms gaat iemand dood door mazelen. De kans dat iemand dood gaat is heel klein. Ongeveer 1 op de 10.000 mensen overlijdt door mazelen.

Heeft u al een keer mazelen gehad? Dan kunt u het niet nog een keer krijgen. Is uw kind al ouder, maar heeft het nog geen prik tegen mazelen gehad? Dan kan dit alsnog. Ook volwassenen die geen prik hebben gehad, kunnen deze alsnog krijgen. Maak hiervoor een afspraak bij de GGD.

Welke klachten heb ik bij mazelen?

Mazelen begint vaak plotseling. Zo kunt u de eerste klachten herkennen:

Na 3 tot 7 dagen komen er rode vlekjes op de huid. Het begint vaak eerst achter de oren en verspreidt zich later over het hele lichaam. De vlekjes voelen ruw aan.

Voordat u vlekjes heeft, kunt u andere mensen al besmetten. Dit kan al 4 dagen voordat de vlekjes te zien zijn. Als de vlekjes weg zijn, kunt u anderen tot 4 dagen later nog steeds besmetten.

Wat kan ik zelf doen bij mazelen?

Als u denkt dat u of uw kind mazelen heeft, bel dan uw huisarts of de huisartsenpost. Het is heel belangrijk dat u belt omdat de ziekte mazelen altijd gemeld moet worden bij de GGD. Dit is om verdere besmettingen te voorkomen.

Bij mazelen kunt u het volgende doen:

Wanneer moet ik naar de dokter bij mazelen?

Heeft u al met de huisarts gesproken en heeft de huisarts gezegd dat het mazelen is? Neem dan opnieuw contact op met de huisarts:

Ga niet zomaar naar de huisarts of huisartsenpost toe, maar bel altijd eerst voordat u langskomt. Zo voorkomt u dat andere mensen besmet raken.