Niet wachten? Wij bellen u terug Vul deze vragenlijst in

Beantwoord de korte vragen en de assistente belt u terug voor een afspraak.
U hoeft dan niet in de wachtrij te staan.

Wilt u liever aan de lijn blijven of zelf bellen? Houd dan rekening met een langere wachttijd.
Zoeken
Kies uw taal

Malaria

Wat is malaria?

Malaria is een ernstige infectieziekte die u kunt oplopen in tropische gebieden, zoals Afrika, Zuid-Amerika en Azië. Daar komt de malariamug voor en deze draagt de malariaparasiet op u over door u te bijten. Als u besmet bent geraakt, heeft u meestal niet meteen klachten. Deze verschijnen in de meeste besmettingsgevallen na 6 dagen tot enkele weken. Wel is het belangrijk dat u alert reageert als u klachten heeft, want malaria kan ernstige gevolgen hebben. Deze gevolgen zijn niet altijd hetzelfde, want malaria kent meerdere varianten. Bij de ergste variant kan de infectie al na 48 uur dodelijk aflopen. Deze variant wordt malaria tropica genoemd.

Welke klachten heb ik bij malaria?

Bij malaria kunt u last hebben van meerdere klachten die elkaar opvolgen. De eerste klachten die u meestal krijgt, zijn:

Die klachten maken dat malaria erg op de griep lijkt. Daarnaast kunt u last hebben van:

In ernstige gevallen kunt u zelfs hersenmalaria krijgen en in coma raken. Dit kan, zoals eerder benoemd, een dodelijke afloop hebben.

Wat kan ik zelf doen bij malaria?

Als u vermoedt dat u malaria heeft, moet u direct contact opnemen met uw huisarts of een arts in de buurt. Verder is het beter dat u voorkomt dat u gestoken wordt door de malariamug. Daarom adviseren wij u om voorzorgsmaatregelen te treffen voordat u op reis gaat. Daarnaast adviseren wij u om uzelf tijdens de reis goed te beschermen tegen de malariamug. Dit kunt u doen door:

Wanneer moet ik naar de dokter bij malaria?

U moet direct contact opnemen met uw huisarts of een andere arts als u malariaverschijnselen heeft. U moet dan wel in een gebied zijn of zijn geweest waar de malariamug voorkomt.

Verder moet u advies opvragen bij uw huisarts als u: