In het kort
Bij koorts loopt uw lichaamstemperatuur op tot 38 graden of hoger. Het lichaam maakt namelijk afweerstoffen aan tegen het virus of de bacterie die zich in het lichaam bevindt. Bij koortsaanvallen heb je last van plotselinge stijgingen van koorts.
Wat zijn koortsaanvallen?
Bij koortsaanvallen heb je last van plotselinge stijgingen van koorts. Bij koorts is er sprake van een verhoging van de lichaamstemperatuur en een gevoel van ziek zijn, ofwel algehele malaise. Koorts is een reactie van het lichaam op bacteriën en virussen. Sommige medicijnen, chemische stoffen en aandoeningen kunnen ook koorts veroorzaken. Bij koortsaanvallen heeft u last van perioden met een verhoogde lichaamstemperatuur die vervolgens weer afneemt. Dit kan bij sommige ziekten en aandoeningen jaren lang aanhouden.
Bij koorts loopt uw lichaamstemperatuur op tot 38 graden of hoger. Het lichaam maakt namelijk afweerstoffen aan tegen het virus of de bacterie die zich in het lichaam bevindt. Hierdoor gaat u zweten en zal het virus of de bacterie uit het lichaam verdwijnen. Ondanks dat koorts erg vervelend kan zijn, is het erg nuttig. Koortsaanvallen kunnen ook ontstaan door ziektes zoals malaria, ziekte van Hodgkin en een aantal andere zeldzame ziekten.
Welke klachten heb ik bij koortsaanvallen?
Bij koortsaanvallen heeft u last van klachten zoals:
- Perioden van heftige koorts en perioden van lichte koorts of koortsvrije perioden die elkaar afwisselen
- Klappertanden
- Een gloeiend voorhoofd
- Rode en gloeiende wangen
- Koude rillingen
- Veel zweten
Wat kan ik zelf doen bij koortsaanvallen?
Als u last heeft van koorts, kunt u de volgende adviezen aanhouden:
- Drink zo’n 1,5 à 2 liter water per dag. Als u hoge koorts heeft, raden wij u aan om meer te drinken zodat uw lichaam niet uitdroogt.
- Leg een natte washand op uw voorhoofd
- Draag dunne en koele kleding
- Slaap onder een dun laken
- Neem voldoende rust. Het is onnodig om de hele dag op bed te blijven liggen. U kunt gerust even naar buiten gaan als u zich daar goed genoeg voor voelt. Zorg er wel voor dat u uzelf niet overbelast en dat u zich goed aankleedt.
- Neem bij hoge koorts een paracetamol in. Deze kan de pijn verminderen, maar doet de pijn niet verdwijnen. Kijk voor de juiste dosering op de bijsluiter van de paracetamol voordat u het slikt. Afhankelijk van uw leeftijd, wordt een andere hoeveelheid aangeraden. Baby’s en peuters kunnen eventueel boven de 39 graden ook een paracetamol krijgen, wat ook koortsstuipen kan voorkomen. Houd hierbij de juiste dosering aan.
Wanneer moet ik naar de dokter bij koortsaanvallen?
De koortsaanvallen nemen vaak binnen vijf tot zeven dagen af en zijn in de meeste gevallen niet gevaarlijk. Koorts kan ook veroorzaakt worden door iets ernstigs en daarom adviseren wij om contact op te nemen met uw huisarts als:
- U zich suf voelt.
- U zich benauwd voelt
- U moeite heeft met drinken en daardoor de helft minder drinkt dan dat u normaal doet
- U een aandoening aan uw hart, longen en/of nieren heeft
- U aan suikerziekte lijdt
- U niet of nauwelijks plast. De richtlijn hiervoor is minder dan twee keer per dag.
- U een verminderde weerstand heeft door een onderliggende aandoening of ziekte. Zo kan uw weerstand sterk verminderd zijn als u chemotherapie krijgt of heeft gekregen.
- U in de afgelopen vier weken in de tropen bent geweest
- U eerder koorts heeft gehad en het steeds weer terugkomt
Neem ook contact op met uw huisarts als uzelf extreem hoge koorts heeft (boven de 40 graden), of als uw baby of peuter hoger dan 39 graden koorts heeft