In het kort
De meest voorkomende knieklachten zijn een verrekte of gekneusde knie. Meestal geneest uw knie vanzelf en kunt u na een aantal maanden alles weer doen. Knieklachten ontstaan door verschillende oorzaken. Enkele voorbeelden zijn overbelasting, lopersknie, overgewicht, een blessure of ouderdom.
Wat zijn knieklachten?
Als u een harde val of een verkeerde beweging heeft gemaakt tijdens bijvoorbeeld sporten, kunt u last krijgen van knieklachten. De meest voorkomende knieklachten zijn een verrekte of gekneusde knie. Knieklachten na een verkeerde beweging of val gebeuren vaker bij sporten zoals hockey, rugby en wintersporten zoals snowboarden. Meestal geneest uw knie vanzelf en kunt u na een aantal maanden alles weer doen. In sommige gevallen heeft u na vier à vijf weken nog steeds erg last van uw knie als u werkt of sport. In dit geval kan oefentherapie u helpen om te voorkomen dat u verkeerde bewegingen gaat aanleren door knieklachten.
Knieklachten ontstaan door verschillende oorzaken. Enkele voorbeelden zijn overbelasting, lopersknie, overgewicht, een blessure of ouderdom.
Welke klachten heb ik bij knieklachten?
Knieklachten kunt u herkennen aan de volgende klachten:
- De knie gaat direct pijn doen na het trauma (de oorzaak van de knieklachten)
- De knie wordt dik doordat er langzaam vocht in de knie komt
- Uw knie wordt blauw
- Het kan voorkomen dat u iets voelt of hoort knappen tijdens een verkeerde val of beweging
- Het lukt u niet meer om weer op te pakken waar u mee bezig was
- Eventueel kunt u niet meer lopen door uw klachten
- U heeft het gevoel dat u door uw knie heen gaat zakken als u probeert te lopen
Wat kan ik zelf doen bij knieklachten?
Als u last heeft van knieklachten, kunt u de volgende dingen doen:
- Koel uw knie direct na de val of nadat u een verkeerde beweging heeft gemaakt. Dit kan met ijsblokjes in een plastic zak of een ice-pack. Zorg ervoor dat u het ijs in een theedoek of handdoek wikkelt, zodat uw huid niet bevriest. Koelen van de knie kan de pijn minder maken.
- Als u dat fijn vindt en het helpt met het verlichten van de pijn, kunt u de knie af en toe tussendoor koelen
- Na ongeveer vijf tot zeven dagen is de knie meestal minder dik. U kunt dan langzaam het lopen weer op gaan bouwen. Als de knie dik en pijnlijk blijft, maak dan een afspraak bij uw huisarts.
- Als de knie niet zo pijnlijk of dik meer is en u kan weer bewegen, probeer dan te bewegen zoals u altijd doet. Bewegen is namelijk goed voor de genezing.
- Leg uw been hoog, bijvoorbeeld op een stoel of de bank als u gaat zitten of liggen. Een kussen onder uw knie leggen, wordt alleen niet aangeraden. Dit kan ervoor zorgen dat het strekken van uw been moeilijker wordt.
- Een knieverband kan de pijn iets minder maken en een stevig gevoel geven. Het is echter niet bewezen of de knie er sneller of minder snel door geneest. Als u wel behoefte heeft aan een knieverband, maak hier dan niet langer dan vier weken gebruik van.
- Als u uw knie heeft bezeerd tijdens het werken of niet kunt werken door de pijnlijke knie, neem dan contact op met uw bedrijfsarts.
- Als u veel pijn heeft aan de knie, is het handig om deze een paar dagen rust te geven. Hierbij mag u wel nog kleine stukjes lopen, maar als dat niet lukt kan het helpen om te lopen met krukken of andere hulpmiddelen.
Als u veel last heeft van uw klachten, kunt u paracetamol gebruiken. Voor de juiste dosering kunt u op de bijsluiter van het medicijn kijken. U kunt een pijnstiller zoals ibuprofen gebruiken als de paracetamol niet voldoende helpt of een andere pijnstiller met NSAID. Raadpleeg uw huisarts of u gebruik mag maken van NSAID-pillen als u ouder bent dan 60 jaar en een chronische ziekte heeft of al andere medicijnen gebruikt.
Wanneer moet ik naar de dokter met knieklachten?
Bel direct uw huisarts of huisartsenpost als u last heeft van één van deze klachten:
- Uw knieschijf is uit de kom of uit de kom geweest
- Het lukt u niet meer om de knie te buigen of strekken of helemaal te bewegen
- Uw knie wordt heel dik of blauw.
- U vertoont symptomen van een gescheurde knieband. Dit kunt u herkennen doordat het u niet meer lukt om op uw been te staan en doordat u het gevoel heeft dat u door uw knie heen zakt.