Wat is een infectie door een mug?
Muggen kunnen verschillende infectieziekten verspreiden. In Nederland komt dit bijna nooit voor, maar in andere en vaak warme landen is de kans op een infectie door een mug veel groter. Voorbeelden van infectieziekten die muggen overbrengen, zijn:
- Knokkelkoorts. Dit komt voor in (sub)tropische gebieden en bij mensen die deze landen bezoeken. Het wordt veroorzaakt door het denguevirus. Er bestaat geen vaccin of medicijn tegen het denguevirus. Het is mogelijk om meerdere keren dengue virus te krijgen, omdat er verschillende soorten denguevirus zijn.
- Westnijlkoorts. Deze ziekte veroorzaakt licht griepachtige symptomen, maar sommigen mensen kunnen hier heel ziek van worden. Deze ziekte wordt overgebracht door de meest algemene muggensoort in Nederland, de huissteekmug.
- Malaria. De klachten van deze ziekte verschijnen in de meeste besmettingsgevallen na 6 dagen tot enkele weken. Het is belangrijk dat u alert reageert als u klachten heeft, want malaria kan ernstige gevolgen hebben.
- Zika. Dit virus wordt verspreid in (sub)tropische gebieden door de denguemug of gelekoortsmug en komt van nature niet voor in Nederland. De klachten zijn vaak mild, maar tijdens een zwangerschap kan een infectie schadelijk zijn voor uw ongeboren kind.
- Chikungunya. Deze ziekte leidt in de meeste gevallen tot ziekteverschijnselen. Ernstige klachten komen voor bij oudere mensen, mensen met een zwak afweersysteem en pasgeborenen. U kunt hier ook artritis aan over houden.
Welke klachten heb ik bij een infectie door een mug?
Bij een infectie door een mug kunt u de volgende klachten ervaren:
- Plotseling hoge koorts.
- Spierpijn.
- Gewrichtspijn.
- Hoofdpijn.
- Huiduitslag.
- Vermoeidheid.
- Kortademigheid.
- Een rillerig gevoel.
- Hoesten.
- Verwardheid.
- Heftige zweetaanvallen.
- Bloedarmoede.
- Stuiptrekkingen.
- Geelzucht.
- Misselijkheid.
Wat kan ik zelf doen bij een infectie door een mug?
Om virusinfecties door muggen te voorkomen, kunt u een aantal dingen doen:
- Het reisadvies voor het land waar u naar toe gaat op te zoeken. Dit reisadvies kunt u vinden op de site van de Rijksoverheid.
- Zorg ervoor dat u kleding draagt die uw huid bedekt om te voorkomen dat muggen u prikken. Dit betekent kleding zoals, een lange broek, sokken, schoenen en een shirt met lange mouwen.
- Smeer onbedekte delen van het lichaam in met DEET. Dit houdt muggen op afstand.
- Zorg dat er geen muggen in uw kamer kunnen komen door de ramen gesloten te houden of door een hor voor de ramen te plaatsen.
- Maak gebruik van een klamboe in tropische landen.
- Slik medicijnen tegen malaria. De bekendste medicijnen zijn Atvaquon met proguanil, Doxycycline en Mefloquine. Laat u over het gebruik van deze medicijnen adviseren door uw huisarts, de GGD of uw apotheker. De dosering verschilt namelijk per medicijn. Verder moet u de medicijnen na de reis door blijven slikken, omdat de malariaparasiet langer in uw bloed kan blijven zitten.
Als u een virusinfectie door een mug heeft, kunt u een aantal dingen doen:
- Gebruik paracetamol als u last heeft van pijn of koorts. Gebruik geen pijnstillers die uw bloed kunnen verdunnen, zoals ibuprofen, naproxen of acetylsalicylzuur.
- Zorg dat u voldoende drinkt. Als dit niet lukt, kunt u ORS proberen. Dit is een middel wat helpt tegen uitdroging.
Wanneer moet ik naar de dokter bij een infectie door een mug?
Neem direct contact op met uw huisarts als u in de afgelopen twee weken in een (sub)tropisch land bent geweest de volgende klachten ervaart:
- Koorts.
- Hoofdpijn.
- Huiduitslag.
- Vermoeidheid.
- Spierpijn.
- Diarree.
- Braken.
- Smaakverandering.
- Gewrichtspijn.
- Pijn of een druk achter de ogen.
- Lusteloosheid.
Verder moet u contact opnemen met de huisarts als u op reis wilt naar een (sub)tropisch land en zwanger bent en/of kinderen meeneemt die jonger zijn dan 5 jaar.