Niet wachten? Wij bellen u terug Vul deze vragenlijst in

Beantwoord de korte vragen en de assistente belt u terug voor een afspraak.
U hoeft dan niet in de wachtrij te staan.

Wilt u liever aan de lijn blijven of zelf bellen? Houd dan rekening met een langere wachttijd.
Zoeken
Kies uw taal

Hersenschudding

In het kort

Als u een hersenschudding heeft, zijn uw hersenen tijdelijk door elkaar geschud. Meestal houdt u er geen blijvend letsel aan over. De ernst van een hersenschudding verschilt wel per ongeval.

Wat is een hersenschudding?

Als u een hersenschudding heeft, zijn uw hersenen tijdelijk door elkaar geschud. Dit is het gevolg van een harde klap, stoot of val op uw hoofd. Meestal houdt u er geen blijvend letsel aan over. De ernst van een hersenschudding verschilt wel per ongeval. Bij een lichte hersenschudding bent u niet buiten bewustzijn geweest en niet meer dan 10 minuten van uw geheugen verloren. Bij een milde hersenschudding verliest u uw bewustzijn enkele minuten en bent u maximaal 24 uur uw geheugen kwijt.

Als u langer buiten bewustzijn bent, heeft u een zware hersenschudding. Dit wordt ook wel hersenkneuzing genoemd. Ook kunt u een kleine bloeding in uw hersenen krijgen. Bij 1% van de ongevallen ontstaat er een ernstige bloeding als gevolg van een schedelbreuk. Bij elke hersenschudding is het belangrijk dat u uw klachten de eerste 24 uur goed in de gaten houdt. Hoewel een hersenschudding onschuldig kan zijn, is de kans op ernstige complicaties dan het grootst.

Welke klachten heb ik bij een hersenschudding?

Bij een hersenschudding kunt u last hebben van:

Bij een hersenkneuzing kunt u ook de volgende klachten erbij krijgen:

Wat kan ik zelf doen bij een hersenschudding?

Bij een hersenschudding raden wij u aan om in de eerste dagen de volgende adviezen op te volgen:

Na een paar dagen rust is het goed om uw normale dagritme weer zoveel als mogelijk op te pakken. Doe dit wel binnen uw mogelijkheden. Zo raden wij u aan om:

Wanneer moet ik naar de dokter bij een hersenschudding?

U moet contact opnemen met uw huisarts als: