Niet wachten? Wij bellen u terug Vul deze vragenlijst in

Beantwoord de korte vragen en de assistente belt u terug voor een afspraak.
U hoeft dan niet in de wachtrij te staan.

Wilt u liever aan de lijn blijven of zelf bellen? Houd dan rekening met een langere wachttijd.
Zoeken
Kies uw taal

Gewrichtsontsteking

In het kort

Een gewrichtsontsteking, ook wel artritis genoemd, is een ontstekingsreactie van het gewricht. Door artritis is het lastig om de gewrichten te buigen of te bewegen, ook zonder inspanning kunnen de gewrichten pijnlijk zijn.

Wat is een gewrichtsontsteking?

Een gewrichtsontsteking, ook wel artritis genoemd, is een ontstekingsreactie van het gewricht. Een gewricht bestaat uit twee of meer botten die tegen elkaar bewegen en zijn in de meeste gevallen bekleed met kraakbeen op de uiteinden van die botten. Dit kraakbeen zorgt ervoor dat de botten beschermd worden en zodat de botten over elkaar heen kunnen glijden. Dit is nodig aangezien er veel kracht op de gewrichten komt te staan. Er zijn verschillende soorten gewrichten:

Een gewrichtsontsteking kan veroorzaakt worden op verschillende manieren:

In het geval van een infectie kan er één tot drie weken na infectie een ontsteking in een gewricht ontstaan. Er zitten dan geen virussen of bacteriën in het gewricht maar het afweersysteem behandelt het gewricht toch alsof er een infectie is. Het is niet duidelijk waarom het afweersysteem zo handelt.

Welke klachten heb ik bij een gewrichtsontsteking?

Bij een gewrichtsontsteking kunt u de volgende klachten ervaren:

Bij artritis heeft u een grotere kans op hart- en vaatziekten zoals hartfalen of een herseninfarct. Het is dan belangrijk om regelmatig op controle te gaan bij de huisarts om uw gewicht, bloedsuiker, cholesterol en bloeddruk te onderzoeken.

Wat kan ik zelf doen bij een gewrichtsontsteking?

Hoe sneller u aan de bel trekt, hoe beter uw gewrichtsontsteking behandeld kan worden. De volgende dingen kunt u zelf doen:

Wanneer moet ik naar de dokter bij een gewrichtsontsteking?

Als bij de huisarts is vastgesteld dat u een gewrichtsontsteking heeft, maak dan na vier weken een nieuwe afspraak bij uw huisarts. Hier kunt u uw progressie bespreken en kan de huisarts zien of de situatie al is verbeterd of niet. De huisarts zal u in eerste instantie, bij vaststelling van een gewrichtsontsteking, een ontstekingsremmend medicijn zoals ibuprofen voorschrijven. Als uw klachten binnen deze vier weken onvoldoende zijn verminderd of het gewricht opnieuw dik, rood of warm wordt, maak dan eerder een afspraak bij uw huisarts. Als uw gewricht rood, dik of warm wordt en als u zich ziek voelt of koorts krijgt, bel dan direct de huisarts.