Wat is dengue virus?
Dengue virus is een infectieziekte die wordt overgedragen door muggen. Het komt voor in (sub)tropische gebieden en bij mensen die deze landen bezoeken. Gebieden waar dengue het meest voorkomt, zijn: het tropische deel van Azië, de Caribische eilanden, Afrika, Midden- en Zuid-Amerika en in de Stille Zuidzee. De besmetting met het virus komt voornamelijk door de gelekoortsmug en de Aziatische tijgermug. Deze muggen kunnen ook andere virussen, zoals het zikavirus, overdragen en steken vooral overdag, meestal in de vroege ochtend of late namiddag. Iedereen kan dus knokkelkoorts krijgen. Jonge kinderen en mensen met een chronische ziekte kunnen erg ziek worden.
De ziekte duurt ongeveer 10 dagen, maar het kan twee tot vier weken duren voordat u volledig hersteld bent. Het is belangrijk om goede maatregelen te treffen om een infectie te voorkomen, aangezien de ziekte heftige klachten kan veroorzaken.
Er bestaat geen vaccin of medicijn tegen het denguevirus. Het is mogelijk om meerdere keren dengue virus te krijgen omdat er verschillende soorten denguevirus zijn.
Welke klachten heb ik bij dengue virus?
Als u last heeft van een niet-ernstige denguevirusinfectie, kunt u klachten ervaren zoals:
- Koorts met koude rillingen.
- Algehele malaise.
- Hoesten.
- Braken.
- Keelpijn.
- Misselijkheid.
- Spierpijn.
- Hoofdpijn achter de ogen.
- Gewrichtspijn.
Veel mensen met een niet-ernstige virusinfectie voelen zich na een aantal dagen tot een week weer beter.
Maar een klein deel van de virusinfecties met dengue virus ontwikkelen ernstige complicaties zoals DHF (dengue hemorragische koorts) en DSS (dengue shock syndroom). Deze complicaties kunnen zonder behandeling levensbedreigend zijn. U kunt last krijgen van bloedingen in het maag-darmkanaal maar ook bloedingen uit de neus, oren, mond of ogen. De bloedingen kunnen leiden tot functiestoornis van uw organen. Als er teveel bloed uit de bloedvaten lekt, raakt u in shock. U moet dan vocht krijgen via een infuus. Als dit niet gebeurt, kunt u overlijden.
Wat kan ik zelf doen bij dengue virus?
Om denguevirus te voorkomen, kunt u een aantal dingen doen:
- Zorg ervoor dat u kleding draagt die uw huid bedekt om te voorkomen dat muggen u prikken. Dit betekent kleding dragen zoals, een lange broek, sokken, schoenen en een shirt met lange mouwen.
- Smeer onbedekte delen van het lichaam in met DEET. Dit houdt muggen op afstand.
- Zorg dat er geen muggen in uw kamer kunnen komen door de ramen gesloten te houden of door een hor voor de ramen te plaatsen.
- Maak gebruik van een klamboe in tropische landen.
Als u denguevirus heeft, kunt u een aantal dingen doen:
- Gebruik paracetamol als u last heet van pijn of koorts. Gebruik geen pijnstillers die uw bloed kunnen verdunnen, zoals ibuprofen, naproxen of acetylsalicylzuur.
- Zorg dat u voldoende drinkt. Als dit niet lukt, kunt u ORS proberen. Dit is een middel wat helpt tegen uitdroging.
Wanneer moet ik naar de dokter bij dengue virus?
Het is van belang dat dengue virus zo snel mogelijk behandeld wordt.
Neem direct contact op met uw huisarts als u in de afgelopen twee weken in een (sub)tropisch land bent geweest de volgende klachten ervaart:
- Koorts.
- Hoofpijn.
- Vermoeidheid.
- Huiduitslag.
- Spierpijn.
- Diarree.
- Braken.
- Smaakverandering.
- Gewrichtspijn.
- Pijn of een druk achter de ogen.
- Lusteloosheid.