Niet wachten? Wij bellen u terug Vul deze vragenlijst in

Beantwoord de korte vragen en de assistente belt u terug voor een afspraak.
U hoeft dan niet in de wachtrij te staan.

Wilt u liever aan de lijn blijven of zelf bellen? Houd dan rekening met een langere wachttijd.
Zoeken
Kies uw taal

Darmontsteking

In het kort

Een darmontsteking, is een ontsteking van de darmen, vaak de dunne darm. Dit gaat vaak samen met buikklachten zoals buikpijn, krampen en diarree. Darmontsteking is zeer besmettelijk maar geneest meestal vanzelf zonder medische zorg.

Wat is een darmontsteking?

Een darmontsteking, ofwel enteritis, is een ontsteking van de darmen, vaak de dunne darm. Dit gaat gepaard met buikklachten zoals buikpijn, krampen en diarree. Bacteriën en virussen kunnen een darmontsteking veroorzaken. Deze ziekteverwekkers worden overgedragen door slechte hygiëne, bijvoorbeeld door niet de handen te wassen na een toiletbezoek. Ook rauw vlees, rauwe eieren, ongewassen groentes of ongare gerechten kunnen ziekteverwekkers bevatten die klachten kunnen veroorzaken. U krijgt dan vaak een aantal dagen na het eten van dit voedsel klachten.

Darmontsteking is zeer besmettelijk maar geneest meestal vanzelf zonder medische zorg. Met onderstaande adviezen is het mogelijk om een darmontsteking te voorkomen.

Welke klachten heb ik bij een darmontsteking?

Bij een darmontsteking krijgt u last van de volgende klachten:

Vaak duren de klachten slechts een aantal dagen en zal de diarree afnemen. De symptomen verdwijnen vanzelf binnen 10 dagen.

Wat kan ik zelf doen bij een darmontsteking?

Een darmontsteking gaat vaak vanzelf over en een behandeling is meestal niet nodig. Als u last heeft van aanhoudende klachten kan de huisarts medicijnen voorschrijven.

Als u last heeft van een darmontsteking, kunt u de volgende adviezen opvolgen:

Om darmontsteking te voorkomen, kunt u de volgende adviezen opvolgen:

Wanneer moet ik naar de dokter bij een darmontsteking?

Neem contact op met uw huisarts als u last heeft van heftige diarree, koorts heeft en overgeeft. Dan is de kans op uitdrogen namelijk hoog en moet u behandeld worden.

Neem contact op met uw huisarts in de volgende gevallen:

Als uw kind jonger is dan twee of uzelf ouder bent dan zeventig jaar, neem dan contact op met de huisarts in de volgende gevallen: