Niet wachten? Wij bellen u terug Vul deze vragenlijst in

Beantwoord de korte vragen en de assistente belt u terug voor een afspraak.
U hoeft dan niet in de wachtrij te staan.

Wilt u liever aan de lijn blijven of zelf bellen? Houd dan rekening met een langere wachttijd.
Zoeken
Kies uw taal

Buikgriep

In het kort

Als u buikgriep heeft, heeft u een infectie aan uw maag en darmen. Het slijmvlies aan de binnenkant van uw maag en darmen is ontstoken. Buikgriep is bij de meeste mensen binnen 4 dagen over en u hoeft er meestal niet mee naar de dokter.

Wat is buikgriep?

Als u buikgriep heeft, heeft u een infectie aan uw maag en darmen. Het slijmvlies aan de binnenkant van uw maag en darmen is ontstoken. Dit wordt veroorzaakt door een virus of een bacterie. Bij volwassenen is dit meestal het norovirus en bij hele jonge kinderen wordt het vaak veroorzaakt door het rotavirus. Het norovirus is erg besmettelijk en zit in het braaksel, speeksel en de ontlasting. Het wordt overgedragen via ongewassen handen, een slechte hygiëne en door te hoesten of te niezen. Als u besmet raakt met het noro- of rotavirus duurt het 1 tot 3 dagen voordat u klachten krijgt.

Welke klachten heb ik bij buikgriep?

De klachten die u bij buikgriep kunt hebben zijn:

Als u heftige diarree heeft door de buikgriep, heeft u een grotere kans op uitdroging. Dit gebeurt vooral bij kleine kinderen en ouderen. U kunt uitdroging herkennen aan de volgende klachten:

Wat kan ik zelf doen bij buikgriep?

Om goed voor uzelf en anderen te zorgen, kunt u de volgende dingen doen:

Wanneer moet ik naar de dokter bij buikgriep?

Buikgriep is bij de meeste mensen binnen 4 dagen over en u hoeft er meestal niet mee naar de dokter. Mensen met een zwakker afweersysteem, of hele jonge kinderen, hebben langer de tijd nodig om te herstellen. In zeer zeldzame gevallen kan buikgriep zorgen voor uitdroging en/of langdurige klachten. Neem contact op met de huisarts als: