Niet wachten? Wij bellen u terug Vul deze vragenlijst in

Beantwoord de korte vragen en de assistente belt u terug voor een afspraak.
U hoeft dan niet in de wachtrij te staan.

Wilt u liever aan de lijn blijven of zelf bellen? Houd dan rekening met een langere wachttijd.
Zoeken
Kies uw taal

Bloemkooloor

In het kort

Bij een bloemkooloor is de oorschelp misvormt en lijkt de misvorming op een bloemkool. De misvorming ontstaat door een ontsteking in de oorschelp.

Wat is een bloemkooloor?

Bij een bloemkooloor is de oorschelp misvormt en lijkt de misvorming op een bloemkool. Vandaar dat het ook een bloemkooloor wordt genoemd. Soms wordt het ook schrompeloor of boksersoor genoemd. De misvorming ontstaat door een ontsteking in de oorschelp. De ontsteking ontstaat door een bloeding tussen het kraakbeen en het kraakbeenvlies. Deze bloeding kan ontstaan door:

Dit gebeurt vaak bij ruige sporten, zoals boksen en rugby. Vandaar dat een bloemkooloor ook wel boksersoor genoemd wordt.

Ook kan een bloemkooloor ontstaan door een piercing. Als de piercing in het bovenste gedeelte van het oor wordt gezet kan dit zorgen voor een bloeding bij het kraakbeen. In het onderste gedeelte van het oor en de oorlel komt geen bloemkooloor voor, aangezien hier geen kraakbeen zit.

Welke klachten heb ik bij een bloemkooloor?

Een bloemkooloor is vaak lastig te herkenning in het begin. De klachten kunnen bij meerdere aandoeningen passen en het wordt daarom niet altijd herkent. De beginnende klachten bij een bloemkooloor zijn:

Wanneer u langer last heeft van een bloemkooloor kunnen naast bovenstaande klachten de volgende klachten er bijkomen:

Als de bloeding in de oorschelp niet snel wordt behandeld kan de misvorming blijvend zijn

Wat kan ik zelf doen bij een bloemkooloor?

U kunt het volgende doen om een bloemkooloor te voorkomen:

Als u een bloemkooloor heeft, kunt u hier niet veel aan doen. Het kraakbeen is door de bloeding afgestorven en veroorzaakt de misvorming. Dit is blijvend waardoor de misvorming dus ook blijvend is. U kunt alleen met plastische chirurgie de vorm van het oor laten veranderen. Dit is niet perse nodig. De pijn gaat namelijk vaak vanzelf weg.

Wanneer moet ik naar de dokter bij een bloemkooloor?

Neem contact op met de huisarts als u: