Niet wachten? Wij bellen u terug Vul deze vragenlijst in

Beantwoord de korte vragen en de assistente belt u terug voor een afspraak.
U hoeft dan niet in de wachtrij te staan.

Wilt u liever aan de lijn blijven of zelf bellen? Houd dan rekening met een langere wachttijd.
Zoeken
Kies uw taal

Bloedvergiftiging

In het kort

Bij een bloedvergiftiging (sepsis) krijgt u een heftige ontstekingsreactie in uw hele lichaam. Zo ernstig dat uw organen beschadigd kunnen raken en hierdoor kunt u overlijden. Door een bloedvergiftiging kunt u heftige klachten krijgen zoals spierpijn, koude rillingen, hoge koorts en uitdroging.

Wat is een bloedvergiftiging?

Bij een bloedvergiftiging (sepsis) krijgt u een heftige ontstekingsreactie in uw hele lichaam. Zo ernstig dat uw organen beschadigd kunnen raken en hierdoor kunt u overlijden. Deze ontstekingsreactie kan worden veroorzaakt door een virus, een bacterie, een parasiet, een schimmel of bepaalde gifstoffen. Deze zijn in uw bloedbanen terecht gekomen.

Vaak gaat een bloedvergiftiging samen met een hersenvliesontsteking, longontsteking of blaasontsteking aangezien deze ziektes worden veroorzaakt door dezelfde bacteriën en virussen. Meestal zijn dit de pneumokokken, de meningokokken, het herpesvirus of het influenzavirus. Iedereen kan een bloedvergiftiging krijgen. Toch hebben bepaalde risicogroepen een verhoogde kans op een bloedvergiftiging, zoals:

Welke klachten heb ik bij een bloedvergiftiging?

Bij een bloedvergiftiging kunt u last hebben van:

Wat kan ik zelf doen bij een bloedvergiftiging?

U kunt zelf niets doen tegen een bloedvergiftiging. Het is belangrijk dat u snel reageert op klachten die wijzen op een bloedvergiftiging. Een kwart van de mensen die een bloedvergiftiging krijgt, overlijdt eraan. Wel kunt u enkele adviezen opvolgen om te voorkomen dat u of een ander geïnfecteerd raakt met een virus of bacterie dat leidt tot een bloedvergiftiging. Zo raden wij u aan om:

Wanneer moet ik naar de dokter bij een bloedvergiftiging?

Als u klachten heeft die overeenkomen met de klachten die hierboven beschreven staan, moet u meteen contact opnemen met de spoedpost of 112. Er moet snel gehandeld worden dus wacht daar niet te lang mee.

In het ziekenhuis geven ze u één of meerdere soorten antibiotica om de bacteriën te doden en dienen ze u (veel) vocht toe om uw doorbloeding in stand te houden. In sommige gevallen moet u geopereerd worden om de bron van de infectie weg te halen. Als dit niet helpt, krijgt u medicatie toegediend dat ervoor zorgt dat uw bloeddruk naar beneden gaat. Als u te weinig lucht krijgt, wordt u aan de beademing gelegd. Dat is vaak het gevolg van een longontsteking.

De exacte oorzaak van uw bloedvergiftiging wordt door middel van een bloedonderzoek, röntgenfoto of CT-scan achterhaald. Heeft u eerder een bloedvergiftiging gehad en bent u genezen verklaart? Neem dan meteen contact op met uw huisarts als: