Niet wachten? Wij bellen u terug Vul deze vragenlijst in

Beantwoord de korte vragen en de assistente belt u terug voor een afspraak.
U hoeft dan niet in de wachtrij te staan.

Wilt u liever aan de lijn blijven of zelf bellen? Houd dan rekening met een langere wachttijd.
Zoeken
Kies uw taal

Bijholteontsteking

In het kort

De bijholtes zijn de ruimtes in de schedel rond de neus en zijn gevuld met lucht, zoals: de voorhoofdsholte, de kaakholte, de zeefbeenholte en de wiggenbeensholte. U heeft een bijholteontsteking als u naast de verkoudheid ook minder ruikt of een druk voelt in uw gezicht.

Wat is bijholteontsteking?

De bijholtes zijn de ruimtes in de schedel rond de neus en zijn gevuld met lucht. Er zijn vier verschillende bijholtes: de voorhoofdsholte, de kaakholte, de zeefbeenholte en de wiggenbeensholte. Er kan een ontsteking ontstaan in elk van deze holtes, maar de meest voorkomende vorm van een bijholteontsteking is voorhoofdsholteontsteking.

Als u verkouden bent dan is het slijmvlies van de bijholten ontstoken. Dit is nog geen bijholteontsteking. U heeft pas een bijholteontsteking als u naast de verkoudheid ook minder ruikt of een druk voelt in uw gezicht. De bijholten zijn dan gezwollen waardoor er geen slijm of vocht meer door de holten kan worden afgevoerd.

U heeft meer kans op een bijholteontsteking, als:

Welke klachten heb ik bij bijholteontsteking?

Als u een bijholteontsteking heeft, zal u eerst verkoudheidsklachten ervaren. Dit kunnen klachten zijn zoals een verstopte neus, hoesten of niezen. Zodra u meer klachten krijgt bij uw verkoudheid, heeft u een bijholteontsteking. Klachten die komen door een bijholteontsteking zijn:

Vaak verdwijnen de klachten binnen één tot drie weken vanzelf. Er zijn een paar uitzonderingen, één op de tien personen ervaart na drie weken nog klachten. In sommige gevallen is antibiotica nodig als u hele erge klachten ervaart en de klachten maar niet minder worden.

Wat kan ik zelf doen bij bijholteontsteking?

Als u klachten heeft door een bijholteontsteking, kunt u de volgende adviezen en tips opvolgen:

Wanneer moet ik naar de dokter bij bijholteontsteking?

Neem contact op met uw huisarts als: